TRKA ZA ZDRAVLJE/RACE FOR THE CURE 2021

Približavajući se oktobru, Međunarodnom mesecu borbe protiv raka dojke, Udruženje za podršku ženama obolelim i lečenim od karcinoma dojke, JEDNA UZ DRUGU, u saradnji sa organizacijom Evropa Dona Srbija, organizuje manifestaciju Trka za zdravlje – SNAŽNIJI ZAJEDNO! Trka “Race for the Cure®” (https://www.raceforthecure.eu/sr/ ) je najveći  sportski događaj u Evropi posvećen zdravlju žena.

Cilj ove manifestacije je podizanje svesti žena i podrška društva u borbi protiv raka dojke.  Organizator trke na evropskom nivou je organizacija THINK PINK EUROPE, odnosno – za našu zemlju –  Evropa Dona Srbija (punopravni član „THINK PINK EUROPE“), dok u Subotici ovu manifestaciju organizuje Udruženje JEDNA UZ DRUGU.

Da bi se podigla svest o važnosti prevencije, u celoj Evropi, te u više gradova u Srbiji (Beograd, Novi Sad, Užice, Kragujevac, Subotica…)  na stazama od 3 ili 5 km će se  okupiti žene koje se leče od raka dojke, žene koje su ostavile ovu bolest za sobom, njihovi prijatelji, kolege i članovi porodice! Podrška bliskih osoba  je najvažnija u ovoj teškoj i ranjivoj životnoj fazi!

Pridružite se najvećoj trci i šetnji u Evropi!

VREME:

  • petak, 01. Oktobar 2021. god u 17 h

POLAZAK:

  • centar grada,  Trg slobode

STAZA:

  • Šetnja 3 km – od centra grada do Dudove šume, obilazak jednog kruga u Dudovoj šumi i povratak u centar
  • Trčanje 5 km – od centra grada do Dudove šume, obilazak 3 kruga u Dudovoj šumi i povratak u centar

DRESS CODE: zaštitna maska, ružičasta ili bela majica, duks, trenerka…

U skladu sa epidemiološkom situacijom – ne zaboravite zaštitnu masku! Budimo sigurni, ali ostanimo povezani!

SVOJIM UČESTVOVANJEM NA TRCI/ŠETNJI ZA ZDRAVLJE, PODRŽAVATE ŽENE KOJE SE NALAZE NA ONKOLOŠKOM LEČENJU RAKA DOJKE!  Važno je učestvovati, pružiti podršku jer ova bolest ne bira i dotiče svakoga od nas!

Prikupljena sredstva će biti usmerena na edukaciju o značaju ranog otkrivanja raka dojke, kao I za  PINK POKLONE PAŽNJE ženama koje su na lečenju u Subotici, Sremskoj Kamenici, Beogradu, Kragujevcu, Nišu…

Koliko je to važno govoriti o ovoj temi, pokazuje statistika:

u Srbiji od raka dojke svake godine oboli više od 4.500 žena (u 2018. godini 4.561 žena i 77 muškaraca). Od ove bolesti godišnje umre skoro 1.700 žena, pokazuju podaciInstituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović- Batut”. U Subotici  svakog meseca 13 NOVIH PACIJENTKINJA DOBIJE OVU DIJAGNOZU. Čak 53 žene, nečije majke, supruge, koleginice, prijateljice je u 2020. godini umrlo u Severno-bačkom okrugu!

Naš najvažniji cilj je da UČINIMO VIDLJIVIM ovaj problem, da rak dojke i druge maligne bolesti NE BUDU  VIŠE TABU TEMA. Želimo da skrenemo pažnju na ovu sve prisutniju bolest, jer GODIŠNJE U SRBIJI, RAK DOJKE „ODNESE“ 32 AUTOBUSA PUNIH ŽENA!

Aktivnosti zato usmeravamo na PREVENCIJU, na unapredjenje i podizanje svesti o ovoj bolesti, o značaju njenog ranog otkrivanja. Želimo da podstaknemo žene, bez obzira na njihove godine, da odlaze na skrining preglede, ultrazvuk ili mamografiju, te da jednom mesečno urade samopregled. Važno  je znati da, ukoliko se otkrije na vreme, karcinom dojke je u 90% slučajeva izlečiv!t