Gabrijelina priča

MALA, ALI JAKA KAO BIBER

Kao majka dve punoletne ćerke, odgovorna prema svome zdravlju, Gabrijela Agošton je odlazila na redovne kontrole, UZ i mamografiju. Ipak karcinom je otkrila samopregledom, pre tačno 5 godina.

“Osetila sam nešto tvrdo pored bradavice leve dojke. Ubrzo sam shvatila da je reč o stranom telu veličine zrna bibera. Bez odlaganja sam zakazala termin kod ginekologa, koji je potvrdio moju sumnju i odmah me uputio kod hirurga subotičke Bolnice.” Sledio je hitan UZ i pregled onkologa, zatim odlazak u Institut u Sremsku Kamenicu.

“U porodici nije bilo obolelih od karcinoma dojke, ali sam ja hronični hematološki bolesnik sa dijagnozom esencijalne trombocitemije sa stalnom citostatičnom terapijom leka Litaril. Dr Ferenc Vicko me je zato odmah uzeo pod intervenciju kao hitnog pacijenta i za nekoliko dana sam obavila biopsiju i druge neophodne preglede da bi se utvrdila dijagnoza“ – priseća se Gabrijela tog perioda.

Rezultat biopsije je pokazao da ima zloćudan tumor u levoj dojci i da je neophodna hirurška intervencija. “Sve ovo se izdešavalo u kratkom periodu. Imala sam veliku podršku mojih najbližih, moje dve ćerke”.

LEČENJE I PODRŠKA

Znajući za značaj tzv. iskustvene podrške žena koje su prošle kroz ovu bolest, Gabrijela je odmah pozvala svoje prijateljice koje su joj pružile korisne informacije. Već tada joj je bilo jasno da kod ranog otkrivanje karcinoma postoji 90% mogućnosti izlečenja.

“Smirenost su mi donele preporuke prijateljica o bezuslovnom prihvatanju predložene terapije I vera u medicinu. Moji lekari, medju prvima i sve vreme dr Teodora Bagi, su mi ulivali poverenje svojim brzim predlozima za intervenciju. Operacija je zakazana za Đurđevdan, 6. maja 2016. godine. Odstranjene su mi obe dojke, stavljeni odmah implanti i izvađene sve žlezde ispod pazuha leve ruke. Imala sam četiri drena nakon operacije kroz koja su se tri nedelje čistile rane. Drenove sam smestila u dve odvojene torbice, koje sam nosila u rukama, prilikom šetnje u predivnom zaštićenom parku prirode u Kamenici” – priseća se Gabrijela.

Na predlog onkološke komisije, sledi kompleksna terapija: 2 x 4 AC hemoterapije i nakon toga Docetaxel u IV serije. Prepisan joj je i Aromasil tokom narednih 5 godina. Medjutim, u drugoj fazi lečenja je prekinuta terapija ovim lekom, pošto se karcinom pretvorio u hormon negativan!

Gabrijeli je odredjena i terapija od 25 zračenja. Svakodnevno je odlazila u Kamenicu organizovajući se da bude prva – najranijim autobusom je kretala iz Subotice, stigla do Kamenice, obavila zračenje stavljajući samo sveži list kupusa na ozračeno mesto. U Suboticu se vratila do podneva istog dana I nastavila sa svakodnevnim normalnim životom. Za sve nas koje smo prošle ovaj put, znamo kakav je to poduhvat!

“Usled hemioterapija, kosa mi se proredila, pa sam se ošišala na kratko i pošto je bio zimski period, nosila sam uobičajene kape i šešire. Kao žena, nisam osećala nikakve promene u svakodnevnom životu, niti mi se bilo ko obratio sa sažaljenjem” – kaže Gabi.

Oktobra 2020, tokom pripreme za rekonstrukciju implantna u levoj dojci, kaže kako je dr Vicko manualnim pregledom uočio zategnutost u predelu leve strane vrata. UZ je pokazao vidljive promene u limfnim žlezdama, a biopsija malignitet. “Nakon rekonstrukcije implanta, dr Vicko je za 7 dana napravio i hirurški poduhvat vađenjem 5 vratnih žlezdi. Tako sam za 3 nedelje boravka u Sremskoj Kamenici u Institutu za onkologiju imala uzastopno dve operacije, što sam takođe dobro podnela” – naglašava hrabra Gabrijela.

Posle prve od 12 prepisanih terapija Taxolom, kosa joj je skroz opala. “Za Božić prošle godine sam dobila kao “poklon” novu frizuru – periku – vrlo sličnu mojoj prirodnoj kosi.

Od početka sam se osećala jakom! I okolina mi je potvrdila da sam “mala kao biber, ali isto tako jaka” – sa ponosom izjavljuje i naglašava kako svaki dan svoju energiju i snagu crpi jutarnjim vežbama (prilagodjenim spondilotičnim promenama kičme), meditacijom i tai chi vežbama!

Gabi je sada zamenik predsednika Udruženja za podršku ženama obolelim i lečenim od karcinoma dojke “Jedna uz drugu – Egymásért”. Kaže kako želi svoje iskustvo i veru u izlečenje preneti drugim ženama.

“Naše aktivnosti me oplemenjuju i nameravam da optimizam osvestim i kod drugih žena, da zajedno radimo na razvoju svesti da je rano otkrivanje najvažniji način u borbi sa ovom bolešću. Zato i moje dve ćerke odlaze godišnje na UZ dojke” – naglašava Gabrijela Agošton.