TO JE TO, TO SAM JA!

Tanja ima drugu vrstu terapije

Tanja je o sebi mislila kao o jednoj običnoj i napaćenoj ženi sa teškom pričom, kaže. I tvrdi da je pre samo 2 godine ceo njen misaoni aparat bio u depresiji. A onda se razbolela od raka dojke I desilo se, kako tvrdi, Otkrovenje. Bez ijednog jedinog leka ili posete psihijatru, dijagnoza ju je izlečila od – depresije.

“Lečenje se završilo, na moju sreću, samo sa 3 operacije za 6 meseci i terapijom lekovima. U tom periodu nisam radila, bolovanje je kasnilo mnogo, pa sam morala da nađem dodatni izvor prihoda. Počela sam da prodajem tuđi nakit” – priseća se Tanja. Setila se i kako je pokušala da upiše Fakultet likovnih umetnosti, bezuspešno nažalost. Ali – i obećanja datog sebi da će se kad tad baviti umetnošću.

“Preokret se desio leta prošle godine – imala sam užasnu potrebu da nešto pravim rukama. Shvatila sam da me zanati, veštine i drugačiji pristup nakitu jako privlači. Ali moja ideja je bila da pravim nakit od prirodnih materijala, da ne udovoljavam trendovima i modi, ne interesuje me da li je komercijalno ili konkurentno… Ovo ću da pravim za svoju dušu” – odlučila je Tanja.

TANJIN SVET NAKITA

“Baka me je naučila da heklam, pa sam 2 meseca samo heklala i parala. I tu veštinu sam osvojila, ali – nisu me interesovale šustikle, pa sam tradiciju i novo vreme spojila na neki drugi način – kroz nakit!

Krajem 2019. g, posle svih hirurških zahvata, priča kako ju je sreća velika zadesila. “Kuma koja živi u San Diegu me je pozvala na “kompletan reset” kod nje. I to je bilo baš to! Upoznala sam drugu kulturu, posebno me je fascinirao Meksiko, njihova tradicija, kolorit i simboli koji su ovde nedovoljno razumljivi. Videla sam kako pristupaju koži i kako joj daju dušu. A onda sam se načisto zaljubila u južnu I centralnu Ameriku. Sada sam počela da istražujem i afričku umetnost i poruke tako vidljive kroz svaku sliku”.

I malo po malo, Tanja je ulazila u tajne zanata, pribavljala alate , učila i bojažljivo počela da slika po koži. “Prvo male slike, dok mi je ruka drhturila, ali ubrzo krećem drugačije i smelije. Priznajem da me je najpre bilo sramota, nisam želela da iko vidi… Ipak, kada sam se odvažila da pokažem prijateljima umetnicima, dobila sam odgovor: TO JE TO, TO SI TI! I tako sam počela da verujem da ono što radim zaista jeste autorski rad, od početka do kraja procesa i da mi se sviđa to što pravim. Ponosna sam na ono što sam do sada uspela i potpuno je nevažno da li će se to još nekome svideti. Meni prija dok stvaram, to je moja terapija, ne pravim nakit da bi zaradila velike novce. I ono najvažnije – promenila sam se!

Sada VERUJEM U SEBE, imam VELIKE CILJEVE koji možda ovog trenutka ne deluju realno, ali …. Zar nisam na početku ove priče rekla da sam bila jedna patetična žena puna boli, a sada sam PUNA ENERGIJE, SVETLOSTI I LJUBAVI, a mene je to već čudo. A ko u čuda veruje – on čuda i stvara” – ponosno kaže Tatjana Novković, poznatija sada i kao njen brend, Njata Šiz nakit.