PODRŠKA AKCIJI „DAJ PEDALU RAKU“

„Daj pedalu raku“ je projekat koji sedmu godinu za redom Ženski centar „Milica“ realizuje pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Ministarstva omladine i sporta, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, Instituta za onkologiju Vojvodine, Kliničkog centra Kragujevac i Kliničkog centra Niš. Subotica se ove godine drugi put odazvala pozivu Ženskog centra „Milica“ iz Vrnjačke Banje. Dvadesetak žena je u nedelju, 03. oktobra, vozilo bicikle i na taj način skrenulo pažnju javnosti na potrebu za prevencijom karcinoma dojke, kao i zdravih stilova života.

„Daj pedalu raku“ ima regionalni karakter, jer se vožnji priključila i Slovenija, Hrvatska i Makedonija. Podizanjem zastave proglašen je start za biciklističku vožnju u 30 gradova koji su podržali kampanju. To su Ljubljana, Beograd, Vrnjačka Banja, Subotica, Kragujevac, Niš, Novi Sad, Sremska Kamenica, Sremska Mitrovica, Pančevo, Vranje, Sombor, Čačak, Užice, Arilje, Aranđelovac, Veliko Gradište, Zaječar, Topola, Trstenik, Kraljevo, Kučevo, Svrljig, Smederevo, Gornji Milanovac, Jošanička Banja, Šabac, Stopanja, Lapovo…

“Daj pedalu raku” predstavlja kampanju koja ima za cilj podizanje svesti cele društvene zajednice, a posebno žena o značaju preventivnih i redovnih pregleda dojki, ranog dijagnostifikovanja i lečenja bolesti, kao i promovisanju zdravih stilova života.