PREDNOSTI IMPLANTACIJE PORT KATETERA

Dok se medicinska sestra približava sa iglom u ruci, osećam kako tonem od straha, propadam kroz pod, ne smem da je pogledam… Pitam se – da li će naći venu, da li će vena biti dobra, da li će terapija krenuti kako treba, koliko puta će me “bosti”… Prošli put čak 5 puta. Pravim se hrabra, a u sebi sam manja od makovog zrna. Sve to zna, oseća i vidi medicinsko osoblje. Da li postoji rešenje da se ova trauma umanji, pitamo Nikolu Pavkovića, dipl med, sa odeljenja onkologije Opšte bolnice Subotica.

“Dugotrajne terapije preko perifernih vena su često bolne i iscrpljujuće. Podrazumevaju višestruke ubode koje potencijalno dovode do zapaljenja, infekcije, tromoflebotisa i tromboebolijskih komplikacija, a povremeno predstavljaju i rizik za oticanje citostatika pored vene u okolno tkivo. U cilju poboljšanja kvaliteta života, pacijentima se preporučuje implantacija tzv. port a cath katetera”- kaže Nikola Pavković.

Od 2017. godine na odeljenju onkologije Opšte bolnice u Subotici dolaze i pacijenti sa port-a-cath sistemima. Nažalost, procedura same implantacije porta još nije zaživela u ovoj ustanovi, iako su medicinski tehničari većinom su osposobljeni za rad sa portovima.” – kaže Nikola, koji radi i kao nastavnik praktične nastave na Visokoj pedagoškoj i zdravstvenoj školi strukovnih studija u Subotici., budućim medicinskim sestrama.

ZAŠTO PORT-A-CATCH KATETER?

Port je implantat koji se sastoji od silikonske membrane i katetera koji se najčešće plasira u potključnu ili gornju šuplju venu. Intervencija se izvodi uz lokalnu anesteziju i traje najviše sat vremena. Postupak je bezbolan za pacijenta, nema šavova i prisutan je minimalan ožiljak. Port je spreman za upotrebu nakon nedelju dana.

Nikola naglašava da su prednosti porta višestruke. “Pored toga što čuva svoje vene, pacijent ne trpi bolove i može normalno i bez ograničenja da se ponaša. U današnje vreme, kod pacijenata na dugotrajnom lečenju od malignih bolesti, implantacija port a cath sistema je standardna procedura. Onkološki pacijenti sa ugrađenim portom su boljeg subjektivnog stanja, što je psihološki podsticaj za dalju borbu i lečenje.

Sa ugrađenim portom se mogu obavljati dijagnostičke procedure (CT, NMR), vađenje krvi, transfuziju krvi i krvnih derivata i aplikacijua analgetika, antibiotika i drugih lekova. Stopa infekcije porta je izuzetno niska, ali moguća je ukoliko se ne vodi računa o higijeni i upotrebi.

Nakon završetka terapije, port se ispira fiziološkim i heparinskim rastvorom kako bi se sprečilo stvaranje tromba, začepljenja katetera i začepljenje same vene. Portovi su predviđeni da istrpe i do 2000 uboda, što praktično znači da uz pravilno održavanje mogu godinama ostati u telu. “ – kaže Nikola Pavković.

Da li ovo znači da je moguće izbeći traumu “bockanja”, kada sam se osećala kao goblen? Da, jeste, ja već godinu dana imam port i kompletna terapija i vađenje krvi nije više stres kao nekad… Srećom!