Vežbe aktivnosti

FIZIOTERAPEUTSKE VEŽBE

Fizička kondicija je neophodna za lakši povratak žene u svakodnevne aktivnosti. Kao posledica operacija, terapija, zračenja, često se javlja LIMFEDEM.

Limfedem je hronično oboljenje – ne može se izlečiti, ali se može držati pod kontrolom. Zato su neophodne edukacija i fizioterapeutske vežbe – mere i postupci koje treba svakodnevno sprovoditi kako bi se sprečila pogoršanja i očuvala funkcionalnost ekstrema. Pri pojavi bilo kog znaka pogoršanja potrebno je odmah se javiti svom lekaru (fizijatru, angiologu, vaskularnom hirurgu). Kada se prvi put pojavi limfedem, posle postavljanja dijagnoze, kreće se sa edukacijom koja podrazumeva negu kože, samodrenažu, vežbe koje se mogu sprovoditi i u kućnim uslovima, postavljanje kompresivne bandaže, oblačenje rukava ili čarape…

Osim limfedema, tokom ili nakon terapija često dolazi i do bolova u kostima, leđima, osteoporoza… Vežbe koje u Subotici organizujemo dva puta nedeljno, jačaju mišiće i kosti, povećavaju njihovu gustinu i koštanu masu, ubrzavaju metabolizam, utiču na povećanje energije, te na taj način oporavljaju naš organizam.