POSLUŠALA SAM SVOJU INTUICIJU!

Ivana Beatović Jovanović je jedna od retkih osoba koja otvoreno govori o svojoj bolesti. Naglašava kako je poslušala svoju intuiciju I tako otkrila rak dojke u početnoj fazi. Napipala ga pri samopregledu u januaru 2019.

“Napunila sam tada 41 godinu. Bilo je to vrlo malo zadebljanje kanalića na samom obodu dojke, na dodir tvrdo i duguljasto. Odmah sam otišla na pregled u jednu privatnu kliniku u Beogradu, gde je radiolog rekao da je sve u redu i da ništa ne vidi, da moje tkivo nije „rizično“, te da ne treba da se plašim karcinoma!”- priseća se Ivana.

Medjutim, intuicija joj je govorila da to ipak nije u redu, pa je u aprilu otišla na pregled i kod prof. dr Dragane Bogdanović Stojanović u Novi Sad. “Znala sam da je ona vrhunski stručnjak za dojku. Odmah je uočila promenu i posumnjala na karcinom. Istog dana sam uradila mamografiju, koja je potvrdila sumnje, a zatim i core biopsiju. Za dva dana je stigao nalaz: invazivni duktalni karcinom.

SA DVA FLASTERA POSLE OPERCIJE

Nisam bila iznenađena. Predosećala sam, iako nisam imala nikoga u porodici sa tom dijagnozom, niti bilo kakve faktore rizika. Nisam pala u očaj, nego odmah otišla kod hirurga na dogovor, bez velikog straha i panike“

Operisana je u maju 2019. na privatnoj klinici, kada joj je urađena lumpektomija (odstranjen tumor sa malo okolnog tkiva) i uklonjena 2 limfna čvora iz aksile, koja nisu bila maligna. Operacija je trajala dva-tri sata, ali je posle dva dana izašla iz bolnice sa dva flastera, jednim ispod dojke i drugim ispod pazuha. “Mogla sam čak sama i da se odvezem kući. Carski rez mi je pao 100 puta teže” – ističe Ivana.

Potom je usledilo zračenje na Institutu za onkologiju u Beogradu (25 zračenja, svakog dana u isto vreme), i terapija Nolvadexom koji će piti ukupno 5 godina.

“Nisam imala ni dan bolovanja, ako se izuzmu dva dana operacije. Sve vreme sam radila, jer sam privatnik, što smatram vrlo korisnim za psihu – u suprotnom bih samo razmisljala o bolesti i daljoj sudbini” – smatra Ivana, kreativni direktor u jednoj subotičkoj marketing agenciji.

“Kontrolišem se sada na 6 meseci, UZ dojki, UZ abdomena, krvna slika, snimak pluća po potrebi, Nolvadex podnosim dobro, uopšte više ne razmišljam o nus pojavama leka. Kao da sam uvek živela sa tim. Uostalom, to je još samo 4 godine, a preda mnom je bar još 40.” – s ponosom naglašava Ivana.

MOJA PORUKA SVIM ŽENAMA:

  1. Svake godine, već od 25-te, idite na redovne UZ preglede. ALI, isključivo kod proverenih radiologa koji se bave dojkom! Nije svejedno koji radiolog Vas gleda i na kakvom UZ aparatu!
  2. Od 40-te godine moraju da se rade redovne mamografije, po dinamici koju radiolog odredi.
  3. Slušajte svoju intuiciju (žene često same naslute „problem“), ali nemojte da budete hipohondar.
  4. Rak dojke se ne može sprečiti, oboli svaka 8. žena, ali se zato može otkriti u početnoj fazi, kada je izlečenje moguće, a sam postupak lečenja nije jako mučan (u mom slučaju bez hemioterapije).
  5. Ja sam sada zdrava, redovno se kontrolišem, pa ako se bolest i vrati, opet ću reagovati na vreme i pobediti je. Brzina, odgovornost i pedantnost čuvaju zdravlje!